بسیاری از کاربران میپرسند که فایده سیستم مدیریت محتوا چیست؟ اگر سیستم مدیریت محتوا (CMS) وارد دنیای اینترنت نشده بود، کسانی که میتوانستند یک وبسایت را ایجاد و مدیریت کنند فقط برنامهنویسها بودند. از آنجایی که اینترنت به دنبال این است که روز به روز به کاربرهایش اضافه کند و از بین کاسبها، تاجرها و هنرمندان برای دنیای وب نیرو جذب کند، CMS را وارد بستر اینترنت کرد تا همه افراد بتوانند بدون نیاز به کدنویسی مطابق با کسب و کار، علم یا علاقهشان وبسایتی را ایجاد کنند و از طریق ارائه محتوا با سراسر دنیا در ارتباط باشند. اگر تا به حال اسم سیستم مدیریت محتوا به گوشتان نخورده است، تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا به صورت جامع و کامل به شما بگوییم که سیستم مدیریت محتوا چیست و چگونه میتوانید از آن استفاده کنید.
CMS چیست؟
فهرست مطالب
سیستم مدیریت محتوا نرمافزاری است که به شما اجازه راهاندازی و مدیریت وبسایت بدون کد نویسی را میدهد. یک وبسایت دارای دو بخش است که این دو بخش عبارتند از:
. بک اند Back-End
به زبان برنامهنویسی سمت سرور که پشت صحنه یک وبسایت را به وجود میآورد، بک اند میگویند. آن چیزی که با استفاده از زبان برنامهنویسی بک اند در سایت اتفاق میافتد، برای کاربر وبسایت قابل مشاهده نیست. زمانی که یک کاربر در وبسایت ثبت نام میکند، فرآیند ثبت نام کاربریاش در پایگاه داده سایت توسط زبان برنامهنویسی بک اند انجام میشود.
. فرانت اند front end
ظاهر گرافیکی سایت و مواردی که برای یک کاربر وبسایت قابل مشاهده است، توسط برنامهنویسی فرانت اند به وجود آمده است.
ایجاد وبسایت با CMS به این معنی است که کاربر یک وبسایتی که بک اند آن طراحی شده است را از یک شرکت معتبر برنامهنویسی گرفته و بدون نیاز به کدنویسی بک اند صاحب سایت شده است. شاید سوال برای شما ایجاد شود که تکلیف بخش فرانت چه میشود؟ اکثر سیستمهای مدیریت محتوا دارای قالبهای آمادهای هستند که صاحب سایت میتواند این قالبها را خریداری کند یا به صورت رایگان دریافت کند و با استفاده از این قالب ظاهر وبسایتش را بسازد. اگر صاحب وبسایت قالبهای آماده را دوست نداشته باشد، میتواند برای طراحی وبسایت از یک برنامه نویس فرانت کمک بگیرد. قیمت برنامهنویسی فرانت کمتر از بک اند است.
انواع سیستم مدیریت محتوا چیست؟
استقبال کاربران اینترنتی از CMS باعث شد که دنیای وب دست به کار شود و سیستمهای مدیریت محتوا را در انواع متفاوتی در دسترس کاربران قرار بدهد. انواع سیستمهای مدیریت محتوا عبارتند از:
. CMS اختصاصی
وبسایتهای پرطرفدار و کاربردی که روزانه کاربران زیادی به آن مراجعه میکنند مثل وبسایت دیجی کالا، دارای سی ام اس اختصاصی است. یعنی شرکت طراحی وبسایت یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی را برای آن وبسایت ایجاد کرده است که فقط مخصوص خودِ آن سایت است.
وبسایتی که با استفاده از سی ام اس اختصاصی طراحی شده است، سرعت و امنیت بالایی دارد چون کدهایش بهینهسازی شده، متن باز نیست و امکان جاسوسی از سایت را به هکرها نمیدهد.
. CMS متن باز
زمانی که سیستم مدیریت محتوا متن باز است، سورس کد اصلی برنامه در اختیار عموم قرار میگیرد و کاربران بسیاری میتوانند به کدهای سی ام اس دسترسی پیدا کنند. وبسایتهای بسیاری از سیستم مدیریت محتوای متن باز استفاده میکنند، چون هزینه پایینی دارند و در سریعترین زمان ممکن در دسترس کاربر قرار میگیرند.
شاید برای شما سوال پیش بیاید که وقتی سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی امن هستند پس دلیل استفاده از مدل متن باز سیستم مدیریت محتوا چیست؟ یکی از معیارها مهم مشتریان برای انتخاب یک سیستم مدیریت محتوای مناسب، هزینه و قیمت آن است. برخی وبسایتهای فروشگاهی و شخصی یا تجاری ترجیح میدهند با کمترین هزینه به سراغ ساخت وبسایت بروند و انتخاب آنها انواع سیستمهای مدیریت محتوا متن باز است.
انواع سیستمهای مدیریت محتوا متن باز
تنوع انواع سیستمهای مدیریت محتوا متن باز خیلی زیاد است. ما با کمک کارشناسان سایت وبوتو رایجترین سوالات کاربران را جمعآوری کردیم و از طریق پاسخ به سوالات آنها، در موارد زیر پر طرفدارترین انواع سیستمهای مدیریت محتوا را به شما معرفی کردیم.
. پرطرفدارترین سیستم مدیریت محتوا چیست؟
اگر من بپرسند که پر طرفدارترین سیستم مدیریت محتوا چیست؟ پاسخ من وردپرس است. وردپرس بیش از 43 درصد وبسایتهای فعال در بستر اینترنت، در محیط وردپرس مشغول به فعالیت هستند.
مهمترین ویژگیهای وردپرس عبارت است از:
- استفاده از آن رایگان است و همین مسئله باعث شده که کاربران بسیاری را به سمت خود جذب کند.
- این محیط متن باز درجه یک به هزاران قالب، پلاگین و افزونه دسترسی دارد.
- پلاگینهای رایگان و غیر رایگان وردپرس و قالبهای سفارشی شده به طراح وبسایت این امکان را میدهد که وبسایتش را باب طبع خود بسازد.
- محیط مدیریتی وردپرس یک فضای کاربر پسند دارد و با رابطه کاربری آسانش باعث میشود که کاربران بتوانند به راحتی داخل وبسایت محتوا بارگذاری کنند یا محتواهای بارگذاری شده را اصلاح کنند.
- به دلیل اهمیت سئو در بالا رفتن رتبه سایت، سازندگان وردپرس افزونههایی را برای افزایش سئو وارد محیط وردپرس کردند تا کاربران بتوانند وبسایت خود را از لحاظ سئو بهینهسازی کنند.
یکی از ایرادهایی که معمولا به وبسایتهای وردپرسی میگیرند، عدم امنیت سایت است. جالب است بدانید که پشت پرده سیستم مدیریت محتوا وردپرس یک تیم امنیتی قوی است که به صورت شبانهروزی از وبسایتهای زیر مجموعهاش پشتیبانی میکند و حواسش هست که تا حد امکان امنیت سایت را تامین کند.
. برای سایت فروشگاهی بهترین سیستم مدیریت محتوا چیست؟
برای ساخت یک وبسایت فروشگاهی خیلی از کاربران به سمت پرستاشاپ میروند چون یک وبسایت ساز معتبر و معروف است. از ویژگیها پرستاشاپ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پرستاشاپ با زبان فارسی سازگاری کامل دارد و همه فارسی زبانان میتوانند از این محیط جذاب به صورت رایگان استفاده کنند.
- پرستاشاپ به نسبت وردپرس قالبهای کمی دارد و به همین خاطر کاربرانی که ظاهر سایت برایشان مهم است معمولا بیشتر جذب وردپرس میشوند.
- تیم مدیریت پرستاشاپ به صورت منظم به روزرسانی میشود تا مشکلات کاربران وبسایت را حل کند و وارد بازار رقابت با وردپرس و ووکامرس شود.
- پرستاشاپ دارای افزونهها و پلاگینهای جدید و به روز هستند و همین مسئله باعث شده است که یک وبسایت فروشگاهی که با این سیستم پیادهسازی شده است، امکانات خوبی را داشته باشد.
- پرستاشاپ به کاربرانش این امکان را میدهد که وبسایت فروشگاهی خود را شبیه یک فروشگاه واقعی کنند. این وبسایت امکان استفاده از درگاههای پرداخت بانکی مختلف، امکان مشاهده جزییات کامل خرید و سفارشات مشتریان، امکان درج کد تخفیف و برگزاری جشنوارههای فروش و امکان نظر دادن مشتریان و کاربران در خصوص محصولات را فراهم کرده است.
اگر شما قصد راهاندازی یک وبسایت با استفاده از پرستاشاپ را دارید، نیاز به این پیدا میکنید که یک تیم پشتیبان برای خودتان داشته باشید. برای آشنایی با یک تیم پشتیبانی قوی برای وبسایت خود با مشاوران سایت ما تماس بگیرید.
. مناسبترین سیستم مدیریت محتوا برای کاربران حرفهای چیست؟
جوملا یک سیستم پر طرفدار مدیریت محتوا است که از سال 2001 فعالیتش را شروع کرد و توسط صاحبان وبسایتهای بزرگ فروشگاهی و سایتهای محتوا محور مورد استفاده قرار گرفت. ویژگیهای جوملا عبارتند از:
- سرعت نصب و راهاندازی CMS جوملا بالاست و به صورت رایگان در دسترس کاربران قرار گرفته است.
- دارای 6000 افزونه جدید است که به بالا بردن رتبه سایت در موتورهای جستجو گوگل و افزایش کاربران کمک میکند.
دلیل اینکه با وجود محبوبیت جوملا، کاربران زیادی جذب وردپرس میشوند این است که جوملا رابط کاربری پیچیده و سختی دارد و همه کاربران نمیتوانند این محیط را درک کنند و از آن استفاده کنند.
. برای وبسایتهای امنیتی بهترین سیستم مدیریت محتوا چیست؟
وبسایتهای نهادهای امنیتی و سازمانی مثل وزارت دفاع، استانداری، شورای عالی و… با استفاده از دروپال ساخته شدهاند. در بین انواع سیستمهای مدیریت محتوا، دروپال ایمنترین است. از مزایای این سیستم امن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این محیط امن دارای انجمن توسعهدهندگان فعال است و مدام به روز میشود.
- تعداد زیادی کانال IRC و تالارهای گفتگو در این محیط وجود دارد.
- وجود بیش از 6000 افزونه به وبسایتهای فعال در محیط دروپال این امکان را میدهد که امکانات ویژه و خاصی داشته باشند.
دروپال برای طراحی سایتهای ساده و ابتدایی مناسب نیست چون رابط کاربری پیچیدهای دارد. تنوع قالبهای این محیط بسیار کم است و علاوه بر این قالبهای پیچیدهای دارد. خیلی از سازندگان سایت به دلیل عدم تنوع در قالبهای محیط دروپال خواهان این نیستند که وبسایت خود را در این محیط بسازند.
فایده سیستم مدیریت محتوا چیست؟
. ساخت یک وبسایت بدون نیاز به دانش برنامهنویسی بک اند
بسیاری از برنامهنویسان حوزه وب متعقدند که CMS برای این به وجود آمده است تا فرایند طراحی سایت به خصوص در زمینه بک اند را آسانتر کند.
. استفاده از قالبهای آماده و عدم نیاز به کدنویسی برای فرانت سایت
سی ام اسهای متن باز مثل وردپرس با قالبهای آماده رایگان یا غیر رایگان فرایند طراحی فرانت را هم برای کاربران راحتتر کردهاند.
. ورود آسان به پنل مدیریت وبسایت
پیش از ورود سی ام اس همه کارهای طراحی وب به صورت اختصاصی توسط برنامهنویسان انجام میشد و ورود به پنل مدیریت سایت برای افراد معمولی سخت بود ولی پس از ورود سی ام اسهایی مثل وردپرس که رابط کاربری آسانی دارند، بیشتر کاربران توانستند به بخش مدیریت سایت دسترسی پیدا کنند و فرصتهای شغلی مثل بارگذاری مطلب در سایت، ادمین سایت و… به لیست شغلهای مربوط به دنیای وب اضافه شد.
. ایجاد وبسایت با سئو بالا در کمترین زمان
وجود افزونههای جدید برای افزایش سئو سایت در انواع سیستمهای مدیریت محتوا از مزیتهای مهم CMS است که باعث شده وبسایتهایی که به تازگی در عرصه وب وارد شدهاند هم به نتایج خوبی دست پیدا کنند.
. ایجاد وبسایت با کمترین هزینه
زمانی که انواع سیستمهای مدیریت محتوا هنوز وارد دنیای وب نشده بودند، یک فرد برای ایجاد یک وبسایت باید پول زیادی را پرداخت میکرد تا بتواند وبسایت خود را در زمینه فرانت، بک اند و سئو قوی کند. از زمانی که سیستمهای مدیریت محتوا رایگان مثل وردپرس وارد بستر اینترنت شد، فرایند ساخت وبسایت برای افراد راحتتر شد.
دنیای وب هر روز در حال به روز شدن است و انواع سیستمهای مدیریت محتوا مطابق با الگوریتمهای جدید گوگل افزونههای جدیدی را برای به روز نگه داشتن وبسایت به کاربران خود پیشنهاد میکنند. برای اطلاع از قویترین افزونههای دنیای CMS و استفاده از آن، با مشاوران سایت وبوتو ارتباط بگیرید.
نتیجهگیری
اگر از شما پرسیدند که بهترین سیستم مدیریت محتوا چیست؟ این را بدانید که هر وبسایت مطابق با نوع فعالیتش نیاز به یک مدل خاص از CMS را دارد و شما نمیتوانید به صورت قطعی به این سوال پاسخ بدهید. در بستر اینترنت انواع سیستمهای مدیریت محتوای متن باز مثل جوملا، وردپرس و… مشغول خدمت رسانی به مشتریان هستند. اگر شما قصد ساخت یک وبسایت را دارید و میخواهید که از بهترین سیستم مدیریت محتوا برای ایجاد وبسایت استفاده کنید، پیشنهاد ما به شما این است که مشخصات حوزه کاری و روند فعالیت وبسایت خود را مشخص کنید و با کارشناسان ما در وبوتو مشورت کنید تا به شما کمک کنند بهترین سی ام اس را انتخاب کنید. فراموش نکنید که شما با یک انتخاب خوب، میتوانید تا سالهای سال از مزایای سی ام اس بهرهمند شوید.