آیا تازه وارد دنیای جذاب طراحی سایت شده‌اید و با انواع سایت اینترنتی و کاربرد‌های آن‌ها آشنایی ندارید؟ می‌خواهید با شناخت انواع سایت بر اساس کاربرد، اطلاعات خود را در این زمینه افرایش دهید؟ باید به شما عزیزان بگوییم که سایت خوبی را برای رسیدن به این خواسته‌های خود انتخاب کرده‌اید.

در دنیای امروز بسیاری از کسب و کار‌ها و افراد برای تبلیغ خدمات و محصولات خود از روش دیجیتال مارکتینگ استفاده می‌کنند. یکی از امکاناتی که این روش در اختیار ما قرار داده است، وب سایت‌ها هستند. به دلیل تنوع زیاد مشاغل و کسب و کار‌ها، وب سایت‌ها نیز انواع مختلفی داشته و طراحان سایت مدل‌های متنوعی را به هر کاربرد اختصاص داده‌اند.

 برای آشنایی بیشتر با انواع وب سایت‌ها و کاربرد هر کدام پیشنهاد می‌کنیم مطالب این مقاله را از دست ندهید؛ زیرا مباحثی که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت برای شما بسیار مفید هستند.

انواع سایت
معرفی انواع سایت

سایت‌ها بر چه اساسی تقسیم بندی می‌شوند؟

هنگام بررسی انواع مختلف سایت اولین سوالی که ممکنه به ذهن شما خطور کند این است که سایت‌ها در چه بخش‌هایی با هم تفاوت دارند؟ در پاسخ به این سوال می‌توان گفت که وب سایت‌ها نسبت به مولفه‌های مختلفی با هم تفاوت داشته که هر کدام برای کاربرد‌های به خصوصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین سایت‌ها بر اساس این تفاوت‌ها به سه دسته اصلی زیر تقسیم‌بندی می‌شوند.

  • کاربرد
  • نوع برنامه نویسی
  • تکنولوژی ساخت

بررسی انواع سایت بر اساس کاربرد

همانطور که در قسمت قبل نیز اشاره کردیم امروزه بسیاری از افراد برای تبلیغ کسب و کار یا خدمات خود از وب سایت‌ها استفاده می‌کنند؛ همین موضوع باعث ایجاد وب سایت‌هایی با کاربرد‌های مختلف شده است که هر کدام از آن‌ها به شکل خاص خود طراحی می‌شوند. انواع مختلف سایت بر اساس کاربرد به شرح زیر است:

1) سایت شخصی (Personal Website)

وب سایت‌های شخصی برای معرفی افراد طراحی می‌شوند و در صفحات آن‌ها تنها به معرفی ویژگی‌ها و خدماتی که فرد ارائه می‌دهد می‌پردازند؛ به طور مثال وکلا یا پزشکان می‌توانند با استفاده از سایت‌های شخصی خدمات خود را به طور کامل معرفی و اطلاعات تماس‌شان را نیز در آن قرار دهند. برخی افراد از وب سایت‌های شخصی برای به اشتراک گذاشتن تجربه‌های خود در کار‌های مختلف و اتفاقات زندگی‌شان نیز استفاده می‌کنند.

2) سایت شرکتی (Business or Corporate Website)

سایت‌های شرکتی ساختاری نزدیک به سایت‌های شخصی داشته، تنها با این تفاوت که این مدل سایت‌ها خدمات و ویژگی‌های شرکت مورد نظر را معرفی می‌کنند؛ به طور مثال می‌توان برای معرفی یک شرکت ساختمان سازی؛ سایتی راه اندازی کرد تا در آن رزومه کاری شرکت، نمونه کار‌ها، ساختمان‌ها و پروژه‌های موفق و… قرار بگیرند تا افراد بیشتری با شرکت آشنا شوند.

3) سایت فروشگاهی یا تجارت الکترونیک (E-commerce Website)

از دیگر مدل‌های محبوب انواع سایت اینترنتی می‌توان به سایت‌های فروشگاهی اشاره کرد. سایت‌های فروشگاهی پس از سایت‌های شخصی، جزو پرطرافدار‌ترین سایت‌ها به حساب می‌آیند که افراد زیادی به سمت طراحی این سایت‌ها روی آورده‌اند و برای ارتقاع کسب و کار خود از آن‌ها استفاده می‌کنند. این وب سایت‌ها ویژگی‌های زیادی مانند مقایسه محصول، درگاه پرداخت آنلاین، دسته‌بندی و سیستم جستجو و… دارند که خرید را برای افراد ساده‌تر کرده‌اند.

حتما بخوانید  دلایل اهمیت پشتیبانی وب سایت و نگه‌داری آن پس از طراحی ‌سایت

4) سایت آموزش آنلاین (Educational Website)

سایت‌های آموزش آنلاین از آن دسته از انواع سایت محسوب می‌شوند که کاربردی فوق‌العاده داشته و کمک زیادی به نشر علم می‌کنند. در این سایت‌ها با استفاده از محتوا‌های متنی و تصویری مباحث زیادی را به کاربران آموزش می‌دهند. این مدل سایت‌ها به دلیل راحتی در دسترسی و هزینه بسیار پایین‌تری که نسبت به کلاس‌های حضوری دارند، محبوبیت بیشتری بین افراد پیدا کرده‌اند.

5) سایت خبری (News Website)

سایت‌های خبری در واقع سایت‌هایی با طراحی ساده هستند که خوانایی بالایی داشته و خبر‌ها را به صورت آنلاین و بروز به کاربران خود قرار می‌دهند. برای بهبود تجربه کاربران سایت خبری بهتر است در این سایت‌ها از دسته‌بندی‌هایی مانند اخبار داغ، اخبار مهم، اخبار اقتصادی، سیاسی و دسته‌بندی‌های دیگری استفاده کنید. توجه داشته باشید که در طراحی این سایت‌ها باید فضایی را به درج تبلیغات اختصاص دهید تا سایت شما از این طریق کسب درآمد کند.

انواع مختلف سایت
سایت خبری چه نوع سایتی است؟

6) وبلاگ آموزشی (Blogs)

وبلاگ‌ها در واقع سایت‌هایی هستند که درون خود مطالب مفید را به کاربران‌شان ارائه و آموزش می‌دهند. توجه داشته باشید که این وبلاگ‌ها با سایت‌های آموزشی آنلاین تفاوت داشته و به طور آکادمیک به یک موضوع خاص نمی‌پردازند.

 به عبارت دیگر در وبلاگ‌ها می‌توان به طور هم زمان مقاله‌هایی در رابطه با سیستم عامل اندروید و انواع مختلف سایت قرار داد. در این سایت‌ها این امکان برای شما فراهم شده است تا از نویسنده‌های حرفه‌ای برای وبلاگ نویسی خود استفاده کنید تا محتوای سایت شما از کیفیت بالایی برخوردار باشد. همچنین می‌توان از کاربران سایت خود نیز به عنوان نویسنده استفاده نمایید؛ اما در این حالت سایت از حالت وبلاگ خارج شده و به سایت ویکی (Wiki Website) تغییر پیدا می‌کند.

7) سایت نمونه کار یا پورتفولیو (Resume or Portfolio Website)

دسته دیگری از انواع سایت بر اساس کاربرد وجود دارد که آن‌ها را با نام سایت‌های نمونه کار یا پورتفولیو می‌شناسند. این سایت‌ها شباهت زیادی با سایت‌های شخصی دارند؛ اما تفاوت اصلی این دو سایت در محتویات‌شان است.

در سایت‌های شخصی اطلاعات شخص و تجربیات آن در زندگی و کار ثبت می‌شود؛ اما سایت‌های پورتفولیو برای ارائه نمونه کار‌های و تجاربی که فرد در همکاری با شرکت‌های مختلف کسب کرده است مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 به طور مثال این سایت‌ها می‌توانند برای درج نمونه کار‌های برنامه نویسی یک مهندس کامپیوتر استفاده شوند؛ به عبارت دیگر کاربرد این سایت‌ها برای معرفی افراد به شرکت‌ها و کارفرما‌ها می‌باشد و معمولا به صورت تک صفحه‌ای و ثابت طراحی می‌شوند.

8) سایت رسانه اجتماعی (Social Media Website)

یک دسته در بین انواع سایت اینترنتی وجود دارد که به آن‌ها سایت‌های رسانه اجتماعی می‌گویند. این سایت‌ها در واقع همان شبکه‌های اجتماعی هستند که در بستر سایت در اختیار کاربران قرار گرفته‌اند. در وب سایت‌های اجتماعی کاربران می‌توانند نظرات خود را در رابطه با موضوعات مختلف بیان کنند و تصاویر و فیلم‌هایی را نیز با یکدیگر به اشتراک بگذارند. وب سایت‌های معروف زیادی مانند گوگل پلاس، فیسبوک، توییتر، اینستاگرام، یوتیوب و… به این شکل طراحی شده‌اند.

حتما بخوانید  UI یا رابط کاربری چیست؟ در اولین نگاه مخاطب را جذب کنید

9) سایت انجمن (Forum Website)

نوع دیگری از سایت‌ها وجود دارند که مشابه با سایت‌های رسانه اجتماعی بوده و تفاوت‌هایی را نیز با یکدیگر دارند. سایت‌های انجمن، وب سایت‌هایی هستند که در آن افراد در رابطه با موضوع‌های مختلفی مانند مشکلات برنامه نویسی یا مباحث درسی صحبت می‌کنند.

این وب سایت‌ها امکانات محدود‌‌تری نسبت به سایت‌های رسانه اجتماعی داشته و بر خلاف این سایت‌ها، گفتگو‌های بین افراد عمومی و قابل نمایش برای دیگران می‌باشد. فوروم‌ها را می توانید برای سایت‌های بزرگی مانند سایت‌های آموزشی یا سایت‌های خبری قرار دهید تا افراد راحت‌تر بتوانند راجع به موضوعات مختلف با هم صحبت کنند.

10) وب سایت دایرکتور (Director Website)

در بین انواع سایت بر اساس کاربرد که در این بخش بررسی کردیم، وب سایت‌های دایرکتور یکی از کاربردی‌ترین سایت‌های این دسته بندی محسوب می‌شوند. دایرکتور در لغت به معنای انتقال دهنده یا هدایت کننده است. این سایت‌ها در واقع درون خود لیستی از لینک‌ها و صفحات اینترنتی را قرار می‌دهند تا کاربران بسته به نیاز خود راحت‌تر این صفحات را پیدا کنند.

 یکی از مثال‌های حرفه‌ای این سایت‌ها، سایت ترب است. در سایت ترب وب سایت‌های فروشگاهی مختلفی محصولات خود را قرار داده‌اند که این سایت بر اساس قیمت، نوع محصول و ویژگی‌های آن بهترین موارد را در کنار لینک خرید به شما پیشنهاد می‌دهد.

انواع مختلف سایت از نظر برنامه نویسی

سایت‌ها علاوه بر کاربرد، از نظر برنامه نویسی نیز با یکدیگر متفاوت بوده و مدل‌های زیادی دارند. برنامه نویسی یا همان پایه کد نویسی شده وب سایت‌ها به دلیل ویژگی و کاربرد‌هایی که ممکن است داشته باشند باید به شکل‌های مختلفی انجام شوند. این اشکال شامل موارد زیر هستند:

انواع سایت اینترنتی
طراحی سایت با برنامه نویسی

1) وب سایت استاتیک (Static Website)

وب سایت‌های استاتیک یا همان ثابت، از انواع وب سایت اینترنتی می‌باشد که به صورت ثابت طراحی شده و قابل تغییر نیستند؛ اما منظور ما از طراحی ثابت وب سایت چیست؟ زمانی که شما چنین وب سایتی را طراحی می‌کنید، تمام اطلاعات مانند متن‌ها، عکس‌ها و فیلم‌ها را به صورت دستی در کد بیس آن ثبت کرده و پس از پایان کار روی سرور قرار می‌گیرند. در چنین شرایطی نمی‌توان رسانه‌ها و متون سایت را تغییر داد. همچنین دیگر امکان اینکه صفحه ای به این سایت‌ها اضافه کنید وجود ندارد.

2) وب سایت دینامیک (Dynamic Website)

در مقابل وب سایت‌های استاتیک، وب سایت‌هایی وجود دارند. تفاوت این وب سایت‌ها با وب سایت ثابت در هسته اصلی سایت است. در وب سایت‌های ثابت شما رسانه و متون را نمی‌توانید تغییر دهید؛ این در حالی است که در این وب سایت‌های، به دلیل نوع طراحی و برنامه نویسی، شما قادر به درج تصاویر و محتوا‌های جدید هستید و می‌توانید محتواهای قبلی را نیز ویرایش کنید. به چنین سایت‌هایی سایت پویا می‌گویند که دارای پنل مدیریت بوده و می‌توان به آن‌ها محتوا و صفحات جدید اضافه کرد.

حتما بخوانید  UX و تاثیر آن در جذابیت سایت!

3) درگاه یا پرتال اینترنتی (Web Portal)

در کنار انواع سایت اینترنتی بر اساس برنامه نویسی که شامل وب سایت‌های استاتیک و داینامیک هستند، درگاه‌های اینترنتی یا همان پورتال‌ها نیز وجود دارد که در واقع همان وب سایت‌های پویا به حساب می‌آیند. پورتال‌های اینترنتی مراکز جامعی از وب سایت‌های مختلف و پویا هستند که خدمات زیادی را به کاربران خود ارائه می‌دهند.

به طور مثال پورتال‌ها می‌توانند شامل بخش‌های متنوعی مانند خبرنامه، سیستم اعضا، نظر سنجی، آموزشی و… باشند. پورتال‌ها بیشتر برای مراکز دولتی و بانک‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند تا تمامی خدمات را در یک درگاه به کاربران ارائه دهند.

انواع سایت اینترنتی از نظر تکنولوژی ساخت

منظور ما از تکنولوژی ساخت نوع طراحی سایت است که شامل سایت های برنامه نویسی شده و سایت های وردپرسی می باشد. مشتریان و کارفرمایان باید بسته به نیاز خود یکی از این موارد را انتخاب کرده تا طراحان توسط آن سایت را طراحی کنند.

وب سایت‌های برنامه نویسی شده از صفر تا صد با کد نویسی طراحی می‌شوند و تمامی کار‌های آن‌ها توسط برنامه نویس صورت می‌گیرد. در صورتی که وب سایت‌های وردپرسی اینگونه نبوده و به شکل سریع‌تری با قرار گیری ابزار‌های آماده در کنار هم ساخته می‌شوند.

پایه وردپرس همان کد‌های برنامه نویسی شده است و با استفاده از زبان قدرتمند php کار می‌کند. شما عزیزان می‌توانید با قرار دادن ابزار‌های آماده وردپرس که یک سیستم مدیریت محتوا (CMS – Content Management System) به حساب می‌آید، سایت مورد نیاز مشتری را به سریع‌ترین شکل ممکن طراحی کنید؛ اما به این نکته هم توجه داشته باشید که در برخی موارد وردپرس نیازهای شما را به طور کامل برطرف نمی‌کند و ویژگی‌های مورد نظر شما را درون خود ندارد. در چنین شرایطی باید به سمت برنامه نویسی رفته و ویژگی مد نظر خود را با استفاده از کد نویسی در سایت پیاده سازی کنید.

انواع سایت بر اساس کاربرد
آشنایی با وردپرس

سخن پایانی

افرادی که به تازگی وارد عرصه طراحی سایت می‌شوند با انواع سایت‌ بر اساس کاربرد آشنایی ندارند. چنین موضوعی ممکن است روند فراگیری مباحث مختلف و کسب تجربه را برای این افراد سخت‌تر کند؛ به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی انواع سایت‌ اینترنتی که در سطح وب وجود دارند بپردازیم.

وب سایت‌ها بر اساس سه مورد کاربرد، نوع کد نویسی و تکنولوژی ساخت به دسته‌بندی‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. هر کدام از این مدل‌ها کاربرد مختص به خود را داشته و برای مشتریان خاص طراحی می‌شوند. امیدواریم این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد و به پاسخ تمامی سوالات خود در این زمینه رسیده باشید. شما می‌توانید نظرات خود را از طریق راه‌های ارتباطی با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *